Folkmuziek is een uitgebreid muziekgenre. Elke vorm van traditionele muziek of muziek die typerend is voor een bepaalde geografische regio kan als folk worden aangeduid. Ook het gebruik van ouderwetse muziekinstrumenten (viool, accordeon, fluiten) en de onderwerpen (het alledaagse bestaan) zijn kenmerkend voor de stroming.

Oorsprong

In de jaren 1950 werd muziek met traditionele, akoestische instrumenten erg populair in de VS. Bob Dylan, Pete Seeger, Woody Guthrie en Joan Baez waren een aantal artiesten die deze ‘folk revival’ uitdroegen. Inspiratie voor hun muziek vonden ze in countryliedjes, actuele gebeurtenissen, het leven van alledag en romantische beelden.

60’s en 70’s

Toen rock vanaf de jaren 1960 populair werd, ontstond in Groot-Brittannië een mengvorm tussen rock en folkmuziek. Steeleye Span, Donovan en Fairport Convention waren succesvolle artiesten binnen de folkrock. Vanaf de jaren 1970 is het folkgenre populair onder singer-songwriters. Emmylou Harris, Steve Goodman, John Denver en Joni Mitchell legden in hun liederen de geest van hun generatie vast.

Moderne folk

Het folkgenre is op dit moment veelzijdiger dan ooit, met verschillende subgenres en crossovers met andere muziekstijlen. Een paar folkartiesten die internationaal populair zijn, zijn Jake Bugg, First Aid Kit en Nick Drake.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *