Folkmuziek is in de 21e eeuw ontzettend gevarieerd. Hoewel er zelden folknummers in de internationale hitlijsten staan, zijn er meer bands en luisteraars dan ooit. Ook het aantal subgenres is groot – dit zijn een paar bekende daarvan.

Neofolk

Een stroming die thematisch gezien teruggrijpt op eerdere tijden, utopische visies en heidense rituelen. Folkmuziek is gemengd met industrial en electro.

Keltische folk

Deze muziek komt uit Ierland en Schotland. Vaak is de muziek vrolijk, opzwepend, geschikt voor een feest en om op te dansen. De unieke Keltische instrumenten als bodhrán, squeeze box en doedelzak verlenen deze muziek een magische kwaliteit.

Klezmer

Folkmuziek afkomstig uit de Balkan en Oost-Europa. Werd van oorsprong gemaakt door Joodse muzikanten, en gespeeld op feestelijke aangelegenheden. Klezmer kan bijzonder vrolijk zijn of zeer melancholisch wezen en leent zich uitstekend voor de traditionele Jiddische dansen uit deze streken.

Balfolk

Folkmuziek die gemaakt is om op te dansen. Dansen op balfolk doe je samen, in koppels, kringen of in een rei. Bij een folkbal wordt vaak eerst een dansinstructie gegeven aan de deelnemers. De muziek zelf heeft vaak traditionele invloeden en kan elementen van folkrock, neofolk of metal bevatten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *