De moderne incarnatie van de bard, de griot en de minstreel is de singer-songwriter. Deze artiest schrijft zijn eigen liedjes, die vaak over maatschappelijke issues, onrecht en persoonlijke ervaringen gaan. Sommige singer-songwriters zijn een drijvende kracht achter hun band, terwijl andere liedjes schrijven voor (bekende) artiesten. De bekendste singer-songwriters vertolken hun eigen werk, vaak met hun trouwe gitaar in de hand, op het podium.

Hoe word je singer-songwriter?

Sommige artiesten hebben een opleiding aan het conservatorium. Andere zijn op eigen houtje begonnen met het schrijven van liedjes en het bespelen van een instrument, vaak al van jongs af aan. Het kunnen schrijven van liedjes die tot de luisteraar spreken en het hebben van een goed ontwikkeld gevoelsleven zijn handig. Singer-songwriters schrijven over de liefde, over hun eigen leven, over maatschappelijke problematiek, over filosofische thema’s. Soms zijn hun liedjes esoterisch, dan weer bijtend satirisch, dan weer tranentrekkend ontroerend.

Bekende moderne singer-songwriters

Het valt niet altijd even goed te zeggen welke artiesten er nou wel of niet binnen dit genre gerekend mogen worden. Een paar internationaal bekende singer-songwriters die popliedjes maken zijn Lady GaGa, Ed Sheeran, Demi Lovato, Sam Smith en Lana Del Rey. Uit Nederland kunnen we Laura Jansen, Tim Knol, Nielson en Eefje de Visser toevoegen aan deze lijst. Duncan Laurence is de singer-songwriter die met zijn lied Arcade in 2019 voor Nederland het Eurovisiesongfestival won.

Singer-songwriters binnen de folkrock

Folkrock is een muziekstijl die door veel singer-songwriters gespeeld wordt. Ook hier zijn de stem van de leadzanger en de (akoestische) gitaar twee van de belangrijkste geluiden. De muziekstijl, onderwerpen en de instrumenten binnen de folkrock kunnen deels worden teruggevoerd op muziek uit lang vervlogen tijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *