Het midzomerfeest vindt – met name in de Noord-Europese landen – elk jaar plaats rond 21 juni, de langste dag van het jaar: de zon heeft dan namelijk haar noordelijkste punt bereikt. De zomerzonnewende was vroeger voor de Germaanse stammen, die destijds West- en Noord-Europa bevolkten, een belangrijk en zelfs magisch moment, waarop op talloze plaatsen het vreugdevuur werd ontstoken. Deze voorchristelijke traditie is door de eeuwen heen nooit verloren gegaan.

Het Sint Jansfeest

De viering van de zomerzonnewende heeft oorspronkelijk een heidens karakter. Het feest is immers voortgekomen uit Oudnoorse en Keltische tradities, die gekenmerkt werden door het polytheïsme of veelgodendom (het geloof in en de verering van meerdere goden en godinnen). Daarom is het midzomerfeest na de kerstening van de van oorsprong Germaanse landen enigszins aangepast aan de Christelijke tradities. In vele landen spreekt men dan ook niet meer van een midzomerfeest maar van het Sint Jansfeest of ‘Sankt Hans’, waarbij de heilige Johannes de Doper centraal staat. In de late avond van 23 juni – de avond voor Sint Jansdag – wordt op vele plaatsen het Sint Jansvuur ontstoken.

Lekkernijen tijdens midzomer

Het vieren van het midzomer- of Sint Jansfeest gaat elk jaar gepaard met heerlijke zomerse lekkernijen. Zo streeft elke aardappelboer ernaar om de eerste aardappelen van het seizoen aan te kunnen bieden tijdens de midzomerfeesten. Ook de eerste aardbeien van het zomerseizoen zijn dan gereed om geserveerd te kunnen worden. De verse aardbeien worden meestal verwerkt in overheerlijke taarten, vergelijkbaar met de aardbeientaarten die het hele jaar door bij https://www.jeeigentaart.nl/ te verkrijgen zijn, die vaak met heel veel slagroom opgediend worden, zodat de lekkernijen er nog feestelijker uitzien en er heerlijk van gesmuld kan worden.

Midzomerfeest in Zweden

In Zweden, het land waar kerstening pas laat heeft plaatsgevonden en waar de Oudnoorse geloofspraktijken nog lange tijd zijn voortgezet, wordt elk jaar nog gewoon het klassieke midzomerfeest gehouden, waarbij op een veld in het dorp of in de tuin bij mensen thuis een midsommarstång (de symbolische meiboom) geplant wordt, die versierd wordt met bladeren en bloemen. Daaromheen vinden de festiviteiten plaats, waarbij volop gezongen en gedanst wordt.

In de grotere steden, waar het midzomerfeest grootschaliger is, worden de feestelijkheden meestal begeleid door een lokale muziekband die voor gezellige live-muziek zorgt. Deze midzomerfestivals worden door jong en oud bezocht en ook hier worden vele lekkernijen genuttigd, zoals nieuwe aardappelen met frisse salades, haring, verse aardbeien en niet te vergeten de aardbeientaarten met heel veel slagroom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *