De meeste mensen hebben in hun jeugd posters van hun idolen boven hun bed hangen. En als het geen posters waren, dan stonden er wel verscheidene fotolijsten met hun muzikale helden op het nachtkastje. Maar waarom deden we dat eigenlijk, en waarom is deze trend tegenwoordig zo goed als verdwenen?

Identificatie

Deze trend om posters op te hangen kwam bij de meeste mensen zo rond hun 12e levensjaar opzetten. Waar tieners eerst fan van paarden waren, kwamen er nu ineens knappe jongens of meisjes aan de muur te hangen. Dit komt omdat er in de puberteit een sterke behoefte is aan identificatie, oftewel uitvinden wie je bent en aan wie je je wilt spiegelen. Daarom verandert vaak de kledingkeuze, make-up, haarstijl en nog veel meer in die paar jaren. Veel pubers dragen dan ook t-shirts van hun favoriete band of popster: in hun ogen zijn deze personen of persoon hun ultieme voorbeeld van wie zij zouden willen zijn.

De slaapkamer is een veilige bubbel

De meeste pubers trekken zich geregeld terug van alles en iedereen, simpelweg omdat ze al zoveel aan hun hoofd hebben. De eerste verliefdheid gebeurt vaak in deze tijd, hun lichaam verandert snel en het is o zo belangrijk om te kiezen met wie je om wilt gaan. Waar er in de buitenwereld van alles op hun afkomt, is de slaapkamer een veilige plek waar ze rustig kunnen ontdekken wie ze willen zijn. Hun slaapkamer staat dan vaak ook vol met fotolijsten van hun vrienden en familie, en muzikale helden. Een eerste verliefdheid van een puber is vaak op een beroemdheid, zoals een acteur of popster. Dit noemen ze ook wel de bekende ‘celebrity crush’, en is vaak onschuldig. Vaak zijn het pubermeisjes die hierdoor getroffen worden en hebben ze nog geen ervaring om met jongens te daten. Een celebrity crush is een veilige manier om hun seksualiteit te ontdekken, zonder het gevaar dat er over hun grens gegaan wordt.

Geen posters meer aan de muur?

Hoewel fotolijsten van alle tijden zijn, lijken muziekposters hun beste tijd wel gehad te hebben. Vroeger kon je posters uit tijdschriften halen, maar veel muziektijdschriften bestaan al niet eens meer en is het dus ook lastig om aan posters te komen. Diehard fans zullen heus wel online aan hun posters of fotolijsten komen, maar omdat de drempel hoger ligt zie je een verschil in de puberslaapkamers van nu. Dit komt omdat bijna alles tegenwoordig online gebeurt. Hoesjes van LP’s of CD’s slingeren niet meer rond in een slaapkamer, maar muziek wordt gestreamd via een platform. En omdat je veel makkelijker kunt switchen van artiest hoef je dus ook niet meer een heel album af te luisteren. Hierdoor kun je dus veel minder snel zien waar een puber tegenwoordig fan van is en waar hij/zij zich mee identificeert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *